Campania de colectare selectiva a deşeurilor: un prilej să mai obţinem măcar o notă de trecere la Integrare Europeană

Am aflat şi am găsit ca fiind foarte interesant şi de apreciat: colectează selectiv, o iniţiativă a Ecorom, de responsabilizare a românilor faţă de un aspect aparent banal dar din ce în ce mai important în lumea de azi – ecologizarea prin curăţenie de gunoaie şi colectarea selectivă a acestora. Evident, la noi modelul este iarăşi coana Europa, care, spre norocul nostru, agită ameninţător o mică nuieluşă pentru plesnit peste degeţele pe cei iresponsabili în  gestionarea gunoaielor.

Dacă sunteţi dintre puţinii mei cititori şi vă place, spuneţi mai departe de colectează selectiv, scrieţi mai departe pe bloguri, faceţi zgomot şi fum să alungăm şi să exorcizăm nesimţirea pentru a face loc comportamentului responsabil. Şi pentru că faceţi o faptă bună, ea nu va rămâne nerăsplătită: e vorba şi de un concurs pentru blogeri, din care vă puteţi alege de-a dreptul cu o bicicletă!!

Pe lângă că este o chestiune de bun simţ, colectarea selectivă devine şi una practică, o mică „întreprindere” de-a dreptul rentabilă la un moment dat. Au înţeles-o ţările europene „avansate”, de care încă ne despart ani frumuşei şi la acest capitol. O iniţiativă cum este colectează selectiv trage un semnal care sper să răsune în urechile tuturor: de la vecinul leneş care îşi lasă sacul cu resturi menajere amestecate să fiarbă încetişor pe scara blocului, sub nasul meu, până la onor guvernanţii, care ar trebui să răsplătească şi să favorizeze comportamentele responsabile social, printr-un cadru legislativ adecvat.

Sigur că nu e uşor să schimbi o mentalitate: încă suntem la stadiul în care mulţi dintre ai noştri bravi concetăţeni aruncă absolut imperturbabili pet-ul de plastic din goana maşinii, oriunde s-ar afla, sau gunoiul pe geamul locuinţei, student style, transformând pomii de dedesubt în picturi suprarealiste ale nesimţirii. E drum lung să îl faci pe om să ajungă la sortarea gunoiului şi depozitarea lui în locuri special amenajate, lucru pentru care ar trebui să îşi mişte fundul, culmea, afară din casă!

Pe unii îi responsabilizează ideea că vor o lume curată pentru copiii lor, pe alţii pur şi simplu faptul că le pasă de resursele limitate ale răbdătoarei planete; pe alţii îi impresionează exemplul de curăţenie şi disciplină oferit de ţările avansate (Belgia ar fi unul dintre cele mai grozave de avut în minte). Iar pe alţii, cred că pe majoritatea, i-ar putea atrage unele mici sau mai mari avantaje (ori pedepse) stabilite de existenţa unui cadru legal, organizat, care să răsplătească practica de colectare selectivă şi să taxeze serios iresponsabilitatea sau lenea în acest domeniu.

Se pare că, la acest ultim lucru, iniţiativa ministrului Borbely este exact contribuţia decisivă de care e nevoie. Provocarea va fi să o vedem trecând de la stadiul de interviuri in presă la sistem practic implementat şi funcţional, şi pe românaşi trecând strada pentru a pune sticla la sticlă şi plasticul la plastic! Deocamdată sunt puţine locuri unde se poate face colectarea selectivă, de amenzi sau stimulente eu nu am auzit, însă încet-încet sper să ne trezim într-o bună dimineaţă într-o ţară mai curată şi mai responsabilă social.

3 Comments

  1. Desi o initiativa buna, ma tem ca nu va avea continuitate si prin urmare totul va fi in zadar… Depinde de noi si ce facem atunci cand il vedem pe idiotul care arunca PET-ul din masina. Adica il luam si il dam “posesorului” sau il injuram printre dinti si trecem mai departe…

    Hai la munteeeeeeeeee………..

  2. Da, eu as lasa tiganii sa cotecleze daca nu fac praf tomberoanele. Legat de sortare ar fi interesant sa observe cineva cum se face selectionarea si la noi si unde ajung gunoaiele si daca se varsa la un loc comun pana la urma. Eu sunt din Sacele si tomberoaele de plastic sunt cam la jumat de km de casa, doar nu o sa ma duc cu sacul de peturi pe strada sa arat ca Mos Craciun ) Asa ca le dau foc iarna in soba si gata! Am lucrat in Germania intr-un satulet unde masina de gunoi venea de 3 ori pe saptamana si colecta separat deseurile selectate direct de la fata portii. Asa sa pui cetatenii sa care plasticurile in pungi pe strada mi se pare HAIOS SI AIUREA !Recomand primariei din Sacele sa se ocupe de canalizare care lipseste cu DESAVARSIRE 20% din oras are numai !

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>