Courmayeur Champex Chamonix – numai pentru cunoscători

Pornit iarăşi din mintea neobosită a olteanului, un vis frumos pare pe cale să se împlinească: ne-am înscris şi am fost acceptaţi să participăm la una dintre cele mai celebre curse de ultramaraton montan din lume: Courmayeur – Champex – Chamonix, sau CCC® cum zic cei din branşă.
Este o cursă pornită ca o soră mai mică a mult mai celebrei Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB®), dar devenită, încet încet, o încercare de sine stătătoare serioasă şi foarte dorită de atleţii din lumea întreagă. Câteva date merită amintite: 98 de km lungime, cu o diferenţă totală de altitudine de 5500 m, ceea ce organizatorii consideră că se poate realiza într-un timp maxim de 26 de ore. Şi se pare că se poate: timpul ultimului învingător…circa 11h 40 de minute. Horror, supraomenesc, greu de imaginat! Alte date interesante: se trece prin două puncte de înălţime măricică: unul ceva mai mare decât Negoiul nostru – Grand col Ferret (2537m), altul mai sus decât tot ce avem noi prin ţară: Tête de la Tronche (2584m).

Scena din timpul cursei CCC
Cursa este un spectacol total, începând de la mediatizarea extraordinară din jurul ei, continuând cu participarea unor atleţi incredibili, şi, fără a fi pe ultimul loc, prin peisajul absolut încântător în care se desfăşoară (cum unde, împrejurimile Mont Blanc, desigur…); toate astea deja ne fac să tremurăm de emoţie cu 8 luni înainte de startul propriu-zis; mda, mai e mult tare până departe…
Ce ne-a făcut să fim „eligibili”? Pai mă gândesc că vocea şi talentul nostru, adică cele câteva curse de anul trecut, culminând cu Maraton 7500 din Bucegi (care o şi întrece pe surata CCC prin dificultate). La genul acesta de competiţie, unde participarea din 2012, de exemplu, va fi de 1800 de persoane, înscrierea este un proces complex si riguros, care, iată, începe cu circa 9 luni înainte: numai cei ce dovedesc că au o valoare minimă rezonabilă sunt admişi. Si deci suntem acolo, yuhuuuuuuu…
Partea şi mai frumoasă este că anul acesta, în jurul fenomenului Ultra Trail du Mont Blanc vor fi, alături de noi, încă patru alergători din România, fiecare, la curse diferite.

alergatorii mont blanc romania
La UTMB (cursa pentru „adevăraţi”) sunt Silviu Bălan şi Zsolt Kovacs. Printre cunoscători, băieţii nu mai au nevoie de prezentare: Silviu e un montaniard completcare face tot felul de nebuneli în cele mai dificile condiţii, iar lui Zsolt i se atribuie cea mai rapidă traversare a crestei principale a Făgăraşilor, de la Vest la Est: circa 15 ore  (aceeaşi cursă a fost făcută de mine şi de Lucică în vreo 42 de ore, cu tot cu somn, deci cred că înţelegeţi cu cine avem de-a face).
Pe ceilalţi doi băieţi de la cursa TDS (o chestie de numai vreo 110 km) nu îi cunosc, dar bănuiesc că sunt zdraveni al naibii. Una peste alta, compania va fi selectă, iar cele două obiective ale noastre (1. să terminăm, 2. să nu fim ultimii), capătă cu totul alte dimensiuni în acest context. Evident, după cum ne încurajăm adesea, avem ocazia să ne facem de baftă la scară internaţională, dar promitem să nu fim chiar cei mai terminaţi din curtea şcolii. Deja avem o ţară de reprezentat, trebuie să fim mai serioşi, ce naibii!!
Una peste alta, vorba lui Lucică, greul de-abia acum începe: va fi de tras mai serios la antrenamente şi de dus o viaţă mai organizată în afara lor. Am sărbătorit deja vestea cea bună cu o cursă scurtă, de 12 km, în pădurea Băneasa, pe prima zăpadă din iarna aceasta din Bucureşti, şi a fost absolut superb, si de-a dreptul dificil de înaintat prin stratul apos care s-a aşternut.
Aştept cu mare interes revederea cu Chamonix-ul, locul unde ziceam că mi-ar plăcea să trăiesc; am auzit că pur şi simplu dă în clocot cu prilejul evenimentelor. Şi geme de lume bună, de echipamente scumpe, de cafenele chic şi pline de musculoşi sau de extremi, şi priveşte mereu îndrăzneţ spre trufaşul Mont Blanc, trimiţând hoarde întregi de invadatori, cu complicitatea lui, desigur!!

2 Comments

  1. Fratica, Creasta Fagarasului am facut-o in fix 35 ore de la manastirea Turnu Rosu pana jos la forestier pe Valea Sebesului, cu pauza de somn de 5 ore la Podragu..e mult e putin, inaintasii nostrii o vor spune, hehe!
    iar pentru CCC ma antrenez si in casa, nu mai urc scarile decat cate 2!!

  2. Felicitari pentru initiativa de a participa la aceasta cursa. Va doresc succes si sa reveniti de-acolo cu rezultate bune !

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>