Daca nu TeamRun, atunci cine?! Un reper de nădejde în drumul spre performanță!

Daca nu TeamRun, atunci cine?! Un reper de nădejde în drumul spre performanță!

TeamRun are potențialul de a deveni un reper pentru alergătorii din România, fie că vor performanță, fie că doresc să treacă de la sport ocazional la o activitate sistematică, ghidată de un program. Să mă explic…

Pe lângă locuri deosebite și neumblate, o sănătate bună și mai mult echilibru, trail runningul mi-a prilejuit întâlnirea cu oameni speciali; cei mulți alcătuiesc comunitatea, pe câțiva am început să îi indrăgesc, cu alți câțiva, cei mai speciali :), am devenit prieteni (îmi place să cred că e reciprocă).

Doi dintre acești ”și mai speciali” sunt Radu Milea și Marius Ionescu; o să le spun simplu, Radu și Marius (Piciul, pentru cei și mai cunoscători). Pe Radu nici nu mai țin minte cum l-am cunoscut, pare că îl știu de o viață.

In ochii mei, Radu a trecut rapid de la un tip care aleargă bine… la un tip care știe foarte multe lucruri legate de sport în general, de alergare și încă suprinzător de multe alte lucruri, aparent ne-conexe… până la prietenul care este astăzi, unul dintre oamenii de bază ai familiei Sport La Orice Vârstă, care ne-am strâns în jurul lui Luci Almării, olteanul cel inimos pe care il consider ca un frate.

radu milea si lucian almarii

 

 

 

 

 

 

 

Pe Marius, dacă nu mă înșel foarte tare, l-am cunoscut mai bine la primul concurs Alba Iulia City Race, apoi după o ediție a Vertical Trail Race Bușteni. Mediatizat și pe val mai mereu de la Olimpiada din Londra încoace, Piciul m-a cucerit din prima prin simplitate, un bun simț deosebit și un stil deschis, vesel și foarte tonic. Nimic din aerul de vedete pe care alții îl adoptă cu mult înainte de a visa măcar la performanțe asemănătoare în disciplinele lor…

DSCN0366

 

 

Pe ei și pe alți câțiva, unii mai montaniarzi, alții mai de plat, am început să îi admir pentru valoarea lor de atleți și pentru zestrea genetică de excepție, apoi pentru puterea incredibilă de a se antrena și de a o lua de la capăt mereu când ceva nu mergea conform planului.

 

 

M-am bucurat de mai multe ori, de-a lungul timpului, de discuțiile purtate cu cei doi despre trail runningul pe care am început și eu să îl practic de acum…iată că se fac aproape 4 ani, și despre ce înseamnă performanță sportivă, în general. Din păcate, lipsa mea de timp și de disciplină, precum și faptul că am pierdut startul (spre deoseibre de ei și de alții, care fac performanță de mici), toate chestiunile astea plus alte scuze prostești, nu-mi permit să progresez așa cum aș fi dorit (însă îmi dau seama că atât mi-am dorit, dacă vroiam mai mult, sigur ieșea mai bine…dar nu e timpul pierdut!).

Totuși, de fiecare dată când am pus în aplicare ce am ”furat” de la Radu și de la Marius, progresul a fost vizibil chiar și pentru unul ca mine, care trăiește în regim de corporatist, în fiecare zi până la orele 18.00 – 19.00. Și mi-am dat seama că ce spun ei nu sunt povești, ci strategii venite de la cineva care știe despre ce vorbește, pentru că face așa ceva la un nivel foarte înalt. În plus, m-a atras capacitatea lor de a structura in mod inteligent si usor de înțeles un program bine gândit și adaptat ”clientului”, bazat pe obiective, termene, evaluarea progresului etc.; într-un cuvânt, băieții au competență în cel mai pur stil atunci când vine vorba să îi facă și pe alții, ca mine sau ca tine, să devină mai sportivi decât sunt.

Mă simt norocos că am întâlnit în Piciu și Radu oameni de la care pot să aflu lucruri pe care nu le-aș fi aflat, probabil, decât dacă aș fi fost legitimat la un club, sau dacă aveam antrenor personal. M-am bucurat tare când am auzit de ideea lor de a lansa pagina TeamRun, în care să ofere sfaturi pentru alergatori sau pentru oameni care pur și simplu vor să se ia la trântă un pic cu limitele lor fizice. Dacă Marius a trecut demult de stadiul de a fi mic, lent și neajutorat, și are în buzunar, cu siguranță, rețete pentru performeri de top, Radu e intrat mai de curand în zona elitelor, și nu a uitat cum e să faci copăcel primii pași în lupta cu minutele și propriile dureri.

Alăturarea lui Mihai Șerban la această idee generoasă și îndrăzneață nu poate decât să fie benefică: Mihai este un tip harnic și de asemenea inteligent, un model de corectitudine și fairplay cum rar mi-a fost să văd, și un exemplul viu că, dacă muncești serios la antrenament și duci o viață așa cum recomandă ”băieții cei mari”, progresul este vizibil și uimitor.

Pentru că sunt mereu cârcotaș și nesătul, cred că echipa asta de consilieri în ale alergării ar fi mai mult decât perfectă dacă din ea ar face parte, la un moment dat, și un alt mare campion, Ionuț Zincă, românul de talie mondială care le suflă în ceafă lui Kilian, Luis Alberto, Marco de Gasperi și alți performeri de top din cursele de skyrunning sau maraton montan. Omul Negru, așa cum se prezintă Ionuț, este tata și mama alergării montane, cu cât mai la altitudine, cu atât mai bine. De asemenea un om destupat la minte, foarte deschis și direct, generos în sfaturi de calitate și tobă de ”meserie”, ar avea o grămadă de spus celor ce vor să sporească în întrecerile cu pantele care îți rup plămânii sau în coborârile ce îți pot rupe gâtul.

DSCN0364

 

 

 

 

 

Sunt convins că pagina lui Radu, Piciu, Mihai și cine se va mai alătura lor va deveni rapid un reper pentru cei care vor să facă pasul de la sportul ocazional spre zonele mai serioase, de performanță. Și sunt convins că ei, ca modele de atleți, efortul, cunoștințele și experiența lor se vor transforma în adevărate surse de inspirație pentru mulți din lumea alergărilor de tot felul de pe la noi.

În orice fel, sper ca ceea ce acești băieți dau de la ei să li se întoarcă înzecit. Baftă TeamRun!!

1 Comment

  1. Io tre sa fiu in echipa mea :))) astia sunt rivali. Bafta in acest proiect!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>