Drive test: Salomon S-Lab 4 XT Wings Soft Ground

salomon-s-lab-4-xt-wings-softground

Printr-o mişculaţie cu aromă oltenească, am ajuns in posesia uneia dintre ultimele bijuterii Salomon în materie de pantofi de trail running: Salomon S-Lab 4 XT Wings, varianta Soft Ground, adică pentru terenuri dificile (umezeală, noroi, iarbă udă sau zăpadă). După ce mi-am ros unghiile să ajungă în mâinile mele în bune condiţii tocmai din State, aseară i-am scos la un drive test  în parcul IOR. Câteva impresii la cald…

Încă de când i-am încălţat am avut impresia că sunt prea mici la vârf. Întăritura pusă în partea frontală a pantofului, probabil făcută cu scopul de a proteja piciorul alergătorului pe teren pietros, pare să nu fie foarte prietenă cu unghiile mele de la degetele mari. Îmi trag călcâiul în spate si presiunea dispare. Pipăi cât loc are degetul si totul este în regulă: în definitiv, sunt aceeaşi mărime ca şi actualii mei Speed Cross 2, iar cu ei nu am avut acest disconfort.

Mersul pe asfalt si alergatul pe aleea de bitum a parcului îmi arată că S-Lab 4 Softground nu sunt proiectaţi pentru bitumişti: suspensia şi antişcoul nu sunt foarte grozave pe suprafaţa tare şi plată, dar totuşi se descurcă bine, probabil cu atât mai bine cu cât crampoanele de cauciuc sunt încă netocite.

Pentru că nu am timp prea mult, aleg să fac o tura în forţă: trag de mine cât pot, fără să mă rup, pun presiune pe picioare să văd cum funcţionează stabilitatea pe asfalt, şi merge. Nu mai simt presiunea pe unghiile mari. Nu sunt într-o zi prea grozavă, uneori simt că parcă înot fără spor, şi sper să nu fie de la încălţări…Pe unde pot, trec pe marginea de pământ a aleilor, şi senzaţia e foarte bună, nu pierd mai nimic din capacitatea de accelerare!

După o pauză scurtă, vreau să văd şi cum se comportă S-Lab 4 Softground pe suprafaţa pentru care au fost creaţi: pământ moale şi înierbat. Bag nişte rampe de cam 25 m lungime şi înclinate pe la 40-45°, urcate şi coborâte în forţă. În sfârşit, simt că sunt încălţat cu unii intre cei mai buni pantofi de trail running din lume: aderenţa e excelentă, trag tare la deal, iar la vale sunt stabil şi sigur chiar şi în schimbările de direcţie. La vale revine presiunea pe unghii, şi mi-e teamă că în timpul unui maraton montan s-ar putea transforma în durere pe pantele lungi şi dure specifice acestor curse. Sper să nu fie cazul.

Ajung din nou acasă şi compar, la cald, cum se simte piciorul în S-Lab 4 Softground şi în Speed Cross 2. Exceptând treaba cu presiunea pe degetul mare, S-Lab sunt mult mai comozi: mai largi, cu talpa mai lată şi interiorul mai confortabil, par să dea o stabilitate crescută, şi un alt gen de amortizare.

Am fost destul de încălzit în ei, la picioare, însă când vântul se mai înteţea, simţeam răcoarea şi o bună ventilaţie. Totuşi, membrana de pe exterior şi tratamentul de water repelent par să nu permită o aerisire optimă; de acest lucru mai trebuie să mă conving.

Una peste alta, la plusuri:

- Confortul interior, dat de calapodul mare şi forma care se adaptează excelent piciorului, ajutată de sistemul de şireturi rapide specifice Salomon. Nu am făcut nici un fel de început de bătătură, şi, de obicei, sunt sensibilos la capitolul acesta.

-  Excelenta tracţiune pe sol dificil, dată de talpa agresivă şi de crampoane

-  Stabilitatea pe coborâre şi în general, dată de talpa lată şi de grămada de tehnologii încorporate

Minusuri – detectate de mine, încă nu sunt sigur 100%:

- Întăritura de la vârf ar putea să exercite o presiune pe unghiile de la degetele mari, generatoare de dureri în cursele lungi. Sper să nu fie cazul, dar senzaţia e de „prea mic”, însă presiunea vine de sus, nu dinspre vârf

-  Posibil nu se ventilează prea bine, rămâne de verificat

-   Amortizarea mai redusă pentru porţiunile de asfalt

Cam atâta, după ce mă mai dau cu ei pe nişte ture mai serioase, revin cu detalii.

1 Comment

  1. taci ca e buni. aidi bafta sa te faci campeon!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>