Retezat Trail Race – o cursă provocatoare, într-o zonă de basm

Retezat Trail Race – o cursă provocatoare, într-o zonă de basm

afis retezat trail race

Cred că știe deja tot poporu’ umblător și toată suflarea nesedentară: de o vreme bună sunt prins în cercul alergătorilor de curse de anduranță, maraton și ultramaraton montan. E adevărat, sunt mai pe marginea exterioară a cercului, pentru că, de la mine până la câștigătorii deja tradiționali ai acestor curse, distanța se măsoară în ore bunicele… de trudă! Dar nu mă las…

Ei bine, Lucică, olteanul care m-a adus în joc, a scornit de curând o idee tare de tot (cu sau fără zaibăr, nu am cunoștință exact): de ce nu am organiza noi o cursă mai altfel, că doar ne duce tărtăcuța. Odată ideea scornită, ajutoarele au venit, foarte profesioniste și de nădejde: Chris (Americanu’), un tip foarte iubitor de România și de sport, și foarte bun de altfel la cursele de anduranță, pe picioare sau pe biklă; Silviu Bălan si CPNT-ul, sunt nume care nu mai trebuie prezentate printre cunoscători, dar nu strică să zicem că: 1. Silviu este unul dintre cei doi reprezentanți ai României la ediția de anul acesta a Ultra Trail du Mont Blanc, un băiat care a crescut mult și s-a antrenat ca un nebun în ultima vreme, astfel încât este unul dintre cei câțiva care aleargă maratoanele montane sub 4 h. 30. 2. CPNT este o organizație pe care o îndrăgesc din ce în ce mai tare, pe măsură ce am ocazia să îi cunosc oamenii; pentru mine, ei sunt organizatorii foarte buni ai lu’ Maraton 7500 și cu ei am avut ocazia, iarna trecută, să experimentez prima oară degerături la nas, în urma unei ture nebune pe Păpușa soră cu Iezerul.

Pe lângă ei, echipa mai e intregită de tot felul de nebuni și inimoși, mai mult sau mai puțin performeri, dar toți cu nivelul de pasiune până la cer când e vorba de acest fenomen al alergărilor pe munte.

lucian al marii finish la hercules maraton silviu balan florin glinta la ecomaraton
 adi richita  Daniel Andronie  finish la ecomarathon

Si.. sa nu o lungesc, iată ce a ieșit: Retezat Trail Race se cheamă, și se dorește a fi o probă situată între semimaraton și maraton (are circa 28 de km) ca distanță, dar care se poziționează ceva mai sus decât un maraton de la noi prin diferența de nivel (se pare că sunt peste 2300 m diferență pozitiva, adică se urcă și se coboară peste 2300 m).

Unde se desfășoară: Retezatul Mic este locul, alegere nu întâmplătoare: zona este superbă, oferă acces auto dar și poteci mai degrabă tehnice pe alocuri, nu atât de alergabile (aici se aseamănă cu bucățile tehnice din Maratonul Piatra Craiului); peisajul, mai ales odată ieșiți în creastă, e nebunie curată, că nu mai știi ce să faci, să încetinești ca să vezi ceva sau strângi din dinți și să alergi ca un turbat doar doar vei pune mâna pe vreun premiu sau pe titlul de Regele Custurii (King of Custura – acesta este numele vârfului peste care trece cursa, la 2457 m inălțime, și care dă numele unui premiu special al cursei – vedeți detalii pe site).

Vf Piule, retezat trail race creasta in retezatul mic, retezat trail race

Ce e așa de special la Retezat Trail Race? Ar fi câteva elemente care diferențiaza RTR de alte concursuri de anduranță montană de la noi. În primul rând, și asta e un argument subiectiv 100%, e o cursă organizată de buni prieteni de-ai mei (nu pun în calcul contribuția mea modestă, efortul maxim e al lor și al voluntarilor), iar asta mă face extrem de nerăbdător să o văd întâmplându-se.

Pe urmă, din punct de vedere tehnic, îmi permit să o citez pe Gianina Tănase, una dintre alergătoarele de frunte în acest tip de competiții, care se pare că ne va onora cu prezența (sarumanaaaa) împreună cu Alin, soțul, ale căror performanțe și peripeții le puteți citi pe blogul lor, Pași în doi pe munte): după ce a parcurs traseul, Gianina zice că Retezat Trail Race nu înseamnă Retezat Trail Runing – caracteristicile traseului nu permit vitezele de la maratoane (vorbesc de ”viteză” pentru cei care pot, să fim bine înțeleși, concurenții care sunt capabili să alerge relativ constant în pante nu sunt deloc numeroși). Coarda fixă care va sta pe unele porțiuni din traseu vorbește de la sine despre faptul că unele zone sunt de-a dreptul provocatoare.

Apoi nu e deloc de prisos să spun că Retezat Trail Race este o cursă generoasă cu cei care se încumetă să ia startul și pot să și termine: sunt multe premii, sunt organizate un pic altfel și sunt destul de consistente pentru nivelul nostru; dacă nu mă credeți, vizitați aici secțiunea de premii.

Dacă la toate acestea punem faptul că se anunță o prognoză meteo foarte bună pentru weekend-ul 15-17 iunie, avem o grămadă de motive să mergem la munte în Retezatul Mic. O să găsim nu doar un peisaj de vis, ci si multă pasiune pe mentru pătrat, o grămadă de muschi, efort de voință și caracter slefuit de lungile urcări istovitoare. Eu nu aș rata în ruptul capului, fie și numai pentru o distracție de calitate.

roza-vanturilor retezat trail race creasta in retezat trail race vf-custura retezat trail race

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>