România mea! Care? Unde? De la ciorba de pește la NEIN PSD!

România mea! Care? Unde? De la ciorba de pește la NEIN PSD!

Nu scriu să dau răspunsuri, sau să uimesc prin opiniile mele alea deșteptele. Scriu mai degrabă pentru că nu mai pot să țin în mine, scriu să întreb, și poate mă ajută cineva cu ceva răspunsuri deștepte.

Am avut o duminică plină: trezit dis de dimineață, lucrat, cum face viitorii antreprenori (d-acasă, fără obligații), apoi, pe fondul gândurilor (…să fac sau să nu fac de mâncare), primesc o invitație de nerefuzat de la Varu: haidi la o friptura de porc din ăla bio de la țară, e ultima ocazie! Băi, de ne-ratat! Și am băgat…ca un gospodar! Și a fost cu de toate, pe lângă țuică și vin, și cognac de la Jidvei, am avut aceleași conversații deosebite pe care le poți avea numai cu un om de calibrul lu Varu! Nu v-am zis, pe lângă că mi-e ca un frate, e unul dintre cei mai culți și cei mai inteligenți oameni pe care îi cunosc în viață!

Tocmai pentru că e așa, mă doboară ideea că un om cu care la un moment dat respiram același aer și aveam o părere asemănătoare asupra orice, ei bine, acum parcă facem parte din filme diferite. I-am spus direct: dacă alții ar susține ideile pe care tu le ai, despre ce se întâmplă acum în țară și în lume, i-aș râde în nas și l-aș trimite la plimbare. Dar Nu, le aud acum de la un om super informat și isteț, de la un om cu care împart premise asemănătoare, dar cu care ajung, vai nouă, la concluzii atât de diferite! Uof!

Îl înțeleg dar nu îl aprob, îi accept ideile diferite, pentru că mi-e drag, dar nu sunt de acord cu ele, și mă simt incapabil să îl combat serios, pentru că ajungem la niște amănunte pe care ar trebui să le accepți dogmatic, ca pe religie, pentru că nu le poți verifica punând mâna pe ele… Uof, din nou! În ce țară trăiesc? Cum îmi fac ordine în cap, în ce simt față de ce e în jurul meu? Cine are dreptate? Are cineva?

Mă extrag greu din atmosfera primitoare și prietenoasă, și plec spre casă discutând pe ”rețele” cu oameni care curg spre Universitate! Am o ciorba de făcut, și o friptură pusă la un baiț gustos, pe care nu o mai pot amâna. Așa că trag tare de mine, și gătesc ca un master chef la două platouri, o ciorbă de pește și o friptură care …mhmmm… miroase dumnezeiește.

 20170122_204145  20170122_204235

Trec scurt pe Antene, ceea ce mă scârbește profund, apoi dau pe Realitatea si pe Digi 24, ceea ce îmi dă un pic de speranță. Fierb mai abitir ca cele doua feluri de mâncare, pentru că mii de oameni în stradă, pentru că Iohannis tot acolo, pentru că dezinformare sau scenarii apocaliptice incredibile…

Închid în grabă aragazul, mă îmbrac în timp ce toc pătrunjelul și o tai afară pentru că nu mai pot dacă nu ajung acolo. Aud din prag că oamenii se duc spre sediul PSD, că sunt peste 20.000, după unele estimări, așa că trec direct prin parcul Kiseleff  în timp ce mă întâlnesc cu pâlcuri care discută aprins sau pur și simplu se retrag în liniște.

 

20170122_205709 20170122_205946

 

Aud scandările. Sunt aceleași ca acum câteva zile, la Victoriei, dar cu mai multe dedicații pentru partidul care a câștigat alegerile. Văd deja mulțimea, câtă frunză și iarbă, și mă bucur că nu s-a spart balul. Mă cațăr pe mormanele de zăpadă, am pe ce, și mă uit roată roată: chiar sunt… suntem mulți! Răcnesc și eu câteva m…, câteva dedicații partidului de la putere și conducătorului iubit care poartă mustață. Apoi, mulțimea se retrage, într-o liniște firească, ordonat, calm… Mă uit în jurul meu și văd oameni tineri, oameni cu copii. Prind frânturi de dialog:

-          am numai 9 si 10 la toate materiile, numai la româna am 6? poți să crezi frate?…

-          ne vedem și luni, da?…

-          și au zis, câți kilometri de oameni sunteți? A ajuns Jandarmeria să ne numere în kilometri, așa e acuma… Si au zis… 4 km de oameni? Păi treceți!…

-          Sunt exact pe diagonala de Doina! Da frate, am venit direct cu echipamentul de schi! Păi ce sa mai trec pe acasă…

Citesc pancarte, și mă amuz: Iliescu, lângă Vișinescu! DragNea fost de Cioloș! NEIN PSD! Vrem tehnocrați, Nu condamnați! BORFAȘI, care-i graba? Nu vă lasă Strada!

Și sunt multe…

Mă uit și nu văd încrâncenare, văd doar determinare, văd civilizație, zâmbete normale, calde, sunt oameni cu care mă identific. Oare suntem toți proști? Știu din alte ocazii că mulțimea nu e la fel de deșteaptă cât suma indivizilor ce o compun, ba dimpotrivă. Dar văd oameni care par educați, majoritatea lor, și nu au acea privire de bovină înregimentată, pe care o pot recunoaște; și toți au trecut prin filtrul minții lor, acasă sau cu prietenii, evenimentele care i-au făcut să iasă din case sau din căldura oricărui alt confort pe care-l puteau avea duminică seara! Poate unii dintre ei, sau mulți… nu au ieșit să voteze acum câteva luni (ceea ce ar fi schimbat, poate, soarta alegerilor), dar acum au găsit ceva pentru care au ales să își miște fundurile de la căldură!

Om fi toți fraieri care nu înțeleg jocurile ce se fac ocult, pe dedesubt, la niște nivele pe care nu le putem accesa, nici ca informare, nici ca posibilitate e înțelegere? Vai nouă… ar fi tragic!

…Merg cu ei spre Victoriei, ca un șuvoi, care apoi se sparge în spațiul larg, și dispare aproape ca apa în nisip. Ne retragem spre case, oamenii aruncă hârtii la tomberon, nu pe jos, unii se opresc să bea un ceai sau să pape ceva în zona corporatistă din marginea Pasajului! Se alătură firesc celor care erau deja acolo, care nu s-au mișcat de la locurile lor, deși arată la fel, sunt la fel de frumoși, la fel de tineri! Poate vor face cu schimbul data viitoare? Poate frumusețile alea două de discută la o masă ca o vitrină îi vor pupa pe doi băieți înghețați… Ar fi un premiu bestial pentru ca au strigat și pentru cei de la căldură…

Ajung înapoi în casă, unde miroase a ciorbă de pește și a friptură… plin de întrebări încap…Care e România mea? Cine înțelege corect și cine greșește? Cine e manipulat sau înșelat? Ascult iar pe la televiziuni, și aud scenarii hilare, care, oricum ai lua-o, jignesc inteligența, și îi jignesc pe oamenii ăia frumoși lângă care am fost pe stradă! Când se vor termina toate aceste lupte care consumă o cantitate uriașă de energie într-o direcție care nu e pentru niciunii dintre noi, nici albi, nici negri, nici roșii, nici ciumați… Sper că vom putea rămâne prieteni cu toții, că vom avea luciditatea asta! Ar fi păcat!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>