Sport Guru – BCR Racing Team: performanță la orice vârstă

Sport Guru – BCR Racing Team: performanță la orice vârstă

SportGuru - BCR Racing Team Eveniment frumos și plin de semnificație pentru lumea sportului amator și profesionist din aria alergării, ciclismului și triatlonului: pe 11 mai s-a lansat oficial SportGuru – BCR Racing Team, o inițiativă care pe mine m-a lăsat cu gura căscată de poftă atunci când am auzit prima oară de ea, acum câteva luni. Unul dintre artizanii proiectului, Mircea Rașovan, fondator Sport Guru, prezintă cu mândrie noul team ca fiind „primul club privat” de acest gen de la noi, și că proiectul, aflat încă la stadiul de asociere între două branduri, urmează să devină copil cu acte în regulă în viitorul apropiat. Parcă pentru a-i da și un pic de aromă de skyrunning, distracție cu care câțiva dintre membrii tinerei echipe sunt deja obișnuiți, evenimentul a avut loc in Sala Panorama la ultimul etaj al Hotelului Golden Tulip Times; și nu e doar atât partea cu înălțimile: am așa, un sentiment, dând cu ochii roată pe frumoasa adunare de 20 de sportivi (deocamdată) și auzind scurtele prezentări, că mulți dintre ei vor privi cam de sus, de pe podiumuri, în concursurile la care vor participa. De altfel unii dintre ei deja s-au abonat la primele locuri, și vor sta pe acolo încă multă vreme; punem pariu?

Ceva ce trebuia să se întâmple (mai) demult!

De ce mi-a plăcut cu poftă acest proiect din primele zile în care am văzut tricourile cele mov – verde urcând pe podiumuri cu o frecvență de invidiat? Pentru că mi-am zis: în sfârșit, se întâmplă, deși pare prea frumos să fie adevărat, dar uite că funcționează! Se întâmplă ca branduri de renume să se amestece în mod fericit în niște sporturi care sunt departe de notorietatea fotbalului la noi, dar care strâng laolaltă oameni deosebiți, buni să ofere inspirație și modele nu doar pentru sport, ci și pentru viață, în general. Se întâmplă ca un jucător major pe piața de echipamente din România, Sport Guru, să dea mâna cu probabil cea mai mare bancă de la noi, BCR. Și să asigure astfel condiții pentru ca niște sportivi cu potențial să devină performeri de excepție, primind ajutor financiar, echipament și, nu în ultimul rând, îndrumare și modele de urmat de la câteva ”personaje” consacrate, cooptate în aceeași echipă. Genial de simplu, nu? Aparent da, dar oare… de ce nu or fi pe toate drumurile astfel de idei puse in practica?

Mi-au plăcut foarte mult viziunea acestui proiect, dar și modul lor de organizare și operare. Mircea, Radu și cine-o fi susținut ideea în BCR, merită toate felicitările, iar eu înghit în sec și oftez că nu au și alte corporații inițiative asemănătoare, pentru că efectiv mișcarea face bine, nu?  

Ce-i mâna pe ei în luptă?

 SportGuru - BCR Racing TeamDin cate am înțeles, oamenii care s-au asociat în acest grup nu vizează doar crearea unei echipe de profesioniști care să prindă cât mai multe podiumuri la concursuri (bineînțeles că își doresc și asta, iar eu cred cu tărie că le va reuși). Ei vor să atragă în acest fenomen tot mai mulți sportivi amatori cu potențial deosebit și apoi, în jurul lor, să creeze un fenomen de masă, de oameni care să îndrăgească mișcarea și un stil de viață activ, din care, eventual, să se selecteze încet-încet noi campioni. Nu sună rău, nu? E o mișcare de imagine, care se auto-hrănește (cum să zic frate mai bine la self-sustainable?), generează și business, dar care are și o importantă dimensiune socială, pentru că avem atâta nevoie de oameni care să investească în sport, să formeze campioni și să educe un stil de viață sănătos pentru lumea dimprejur…

E un ceva ce-mi aduce aminte, păstrând proporțiile, de ideea generoasă cu care a pornit la drum grupul de oameni inimoși care au fondat  Asociația Sport la Orice Vârstă, și îmi place să cred că un firicel de energie a venit și din această direcție, pentru a se ajunge la un asemenea demers frumos.  

Despre organizare și funcționare, numai de bine! Prezentările serioase și complete ale echipei le puteți găsi pe pagina lor de Facebook. Exista un team manager pe partea de biciclit, si altul pe partea de alergare. Baciul cicliștilor este Alex Ciocan, o adevărată legenda în branșă. E plin net-ul despre el, iar aici puteți găsi blogul său oficial, cu lista lungă de performanțe obținute și o grămadă de articole despre ciclism, nutriție și alte comentarii.

Alex Ciocan ciclist Fiind destul de profan în ale acestui sport, recunosc cu rușine că nu știam mai nimic despre Alex. L-am descoperit cu bucurie în primul rând în calitate de vorbitor cu fluență, umor și lejeritate; a făcut un adevărat spectacol din a-si prezenta echipa de ciclism, parând ca s-a născut la microfon (experiența Eurosport pare să îi fi priit de minune). Și are de ce să fie mândru, pentru că SportGuru – BCR Racing team se anunță redutabilă pe două roți, atât în viitorul apropiat cât și în cel mai de cursă lungă.

Am văzut adolescenți de valoare și de mare perspectivă, însoțiți de părinți sau de unchi mândri ca niște păuni de micii viitori campioni.

Erau acolo o ciclistă fostă handbalistă, călită în marile bătălii de pe semicerc, și încă una, tare grațioasă, pe care am văzut-o înnămolită toată în pozele de la Marea Evadare; umblă vorba că fetele sunt al naibii de competitive și rele foc, în sensul bun al cuvântului

Ciclisti la SportGuru BCR Racing Team Ana-Maria Estera Coteaţă

Ne-a fost prezentat un stomatolog, fost de 100 de kilograme care, după ce-și satisface doza de sadism în meseria sa, se antrenează ca un nebun și este cel mai bun ironman din România (Alex Ciocan dixit).

Triatloniștii îl includ și pe decanul de vârstă al echipei, mereu tânărul Răzvan Ilie, care urcă, modest dar hotărât, tot mai sus pe podiumuri la concursurile unde participă; Răzvan pare să fie ca vinul, cu cât îmbătrânește, cu atât devine mai bun, deși a fost proaspăt laureat cu diploma Tutankamon pentru întreaga activitate… în grupul de prieteni care creează fenomenul TeamRun.

Si uite așa facem trecerea spre alergători, jumătatea echipei de care mă simt mai apropiat, pur și simplu pentru că practic ca amator și pricep puțin mai bine fenomenul, iar pe mulți dintre ei îi cunosc deja de câțiva ani.  

Team managerul runner-ilor este prietenul Radu Milea, el însuși un sportiv valoros, ce se împarte între orientare și curse montane până pe distanțe de ultramaratoane, pe care mulți le-ar parcurge greu și pe bicicletă. Radu Milea A fost cum îl știam, pragmatic și la obiect, bubuind microfonul și urechile noastre de prea mult flux de aer pe care îl dădea afară din plămâni, ca la un vertical, deh!

Am văzut în echipă o fetiță de 9 ani, prezentată ca o adevărată viitoare campioană (dacă va fi cuminte și va păpa tot), și ne-a mai fost prezentat încă un medic, un chirurg atât de bun și specializat încât pe la noi prin țară nu există aparatura necesară să-și facă meseria pentru care se antrenează asiduu: să salveze vieți.

Familia Stroeștilor (Iuliana si Daniel) era îmbrăcată și ea în tricourile mov-verzi, iar oamenii au început să bată gospodărește pe unde participă, fie că e vorba de curse intense sau de ultra-uri.

Stefa Dan, Iuliana Stroescu, Ilie Razva, Daniel Stroescu

Nu ducem lipsa de ”vedete”, dar cei de față sunt așa cum le stă bine unor adevărați campioni: cuminți, modești, serioși (deși puși pe șotii): Alex Corneschi încă mai primește felicitări după ce a câștigat semi-maratonul de la Viena, iar zaibărul de la petrecere este, bineînțeles, olteanul cel fără de splină, Marius Ionescu, căruia de curând îi lipsiră numai 30 de secunde să bată vechiul record național de maraton… numai 30 de secunde îi lipsiră, dar vin ele… de ce nu… poate tocmai la Rio, pentru care s-a grăbit să își procure primul biletele, că așa sunt oltenii!!

 

Sport Guru BCR Racing Team Viitorul sună bine

Văzând ce se petrece la acest eveniment, mă gândeam ca odată ce exista un asemenea proiect (si sper sa mai apară altele ca el), sunt mai multe șanse ca, pe undeva, un copil sau un adolescent, înzestrați cu un talent deosebit, sa încapă pe mâinile unor astfel de oameni iar visele lor să devină realitate: să se poată antrena cu echipament de top, să poată să își asigure o nutriție care să le susțină corect efortul, să nu le mai fie atât de grijă de ziua de mâine, să se concentreze cât mai aproape de 100% pe antrenament, și așa să ajungă OAMENI ȘI CAMPIONI. Este genul de inițiative care fac posibil ca din sportiv amator de pluton să ajungi unul de podium și apoi, de ce nu, să te trezești, într-o bună zi, că ai în buzunar un bilet de avion spre viitoarele jocuri olimpice.

SportGuru – BCR Racing Team nu e numai despre copii de 9 ani, care descoperă sportul, sau despre adolescenți de 16 ani, ce fac un pas ferm pe o trambulină care să-i arunce până în top; e și despre oameni copți, consacrați, de exemple vii care pot inspira și dirija talentul tânăr în direcția corectă. Mi-ar plăcea să câștig pariul că ei vor domina în scurt timp competițiile de profil de pe la noi, nu doar fiindcă îmi place de ei și îmi place să câștig pariuri; ci și pentru că așa sper să apară și alte asemenea inițiative și o întreagă comunitate să învețe, de la modele pline de inspirație, că există un alt fel de stil de viață, unul sănătos, care nu doar cultivă trupul, ci și forjează frumos spiritul și caracterul pentru a birui obstacole!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>